De kracht van actie
Het nemen van actie vereist moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Het betekent dat je bereid bent de confrontatie aan te gaan.
door Linda Hoitinga
  

Door jouw initiatief, bepaal jij de koers.

Regie over je eigen leven nemen

Het is een bekende uitspraak: “Kennis is macht.” Maar wat als ik je vertel dat er nog een essentieel element is dat nodig is om die kennis te zetten in daadwerkelijke verandering en regie over je eigen leven? Dit element is actie, en het is iets waar veel mensen over beschikken, maar dat ze niet altijd benutten. We weten vaak wat we moeten doen, maar waarom verstarren we om het te doen?

Weten versus doen

Velen van ons bevinden zich in een situatie waarin we weten wat we moeten doen om ons leven te verbeteren. We weten dat we gezonder moeten eten, regelmatiger moeten sporten, financieel verstandig beslissen moeten nemen, onze relaties moeten koesteren en onze dromen moeten najagen. Dit bewustzijn is een belangrijke eerste stap, maar het is slechts het begin.

Het probleem ontstaat wanneer we niet in actie komen. We weten dat we die dingen moeten doen, maar om verschillende redenen verstarren we. Misschien voelen we ons overweldigd, hebben we angst voor verandering, of stellen we de beslissing uit omdat het comfortabeler is om in onze huidige situatie te blijven.

Wat houdt ons tegen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen verstarren om actie te ondernemen, ondanks dat ze weten wat ze moeten doen. Een van de meest verrassende obstakels is angst. Angst voor het onbekende, angst voor mislukking of angst voor wat anderen zullen denken als we veranderen. Deze angsten kunnen verlammend werken en ons ervan weerhouden de stappen te zetten die nodig zijn.

Een ander obstakel is ons comfort. Zelfs als we ontevreden zijn met bepaalde aspecten van ons leven, kan het moeilijk zijn om de comfortzone te verlaten. Het bekende is veilig, zelfs als het niet comfortabel is. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en het niet nemen van verantwoordelijkheid voor ons eigen leven.

Het belang van actie

De waarheid is dat kennis zonder actie weinig waarde heeft. Het is pas wanneer we actie ondernemen dat we een echte verandering teweegbrengen in ons leven. Actie is de brug tussen weten en doen en het is wat ons in staat stelt om regie over ons eigen leven te nemen.

Het nemen van actie vereist moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Het betekent dat je bereid bent de confrontatie aan te gaan.

Het je vragen, neem gerust contact met mij op.