Verwachting, hoop en aannames
Verwachtingen zitten in je hoofd. Nu nog uitspreken en een wereld gaat voor je open.
door Linda Hoitinga
  

Begrijp je verwachtingen en het onbegrip

De last van alles alleen te moeten doen:

Verwachtingen vormen de basis van ons dagelijks leven. Ze sturen onze keuzes, motivaties en zelfs onze emoties. Voor veel vrouwen is de realiteit echter dat ze vaak het gevoel hebben dat ze alles alleen moeten doen. Deze last kan zwaar wegen en de kloof tussen verwachting, hoop en realiteit kan soms ontmoedigend zijn.

Verwachtingen:

Het begint vaak met kleine verwachtingen die zich opstapelen tot een berg van verantwoordelijkheden. Als vrouw wordt van je verwacht dat je jongleert met werk, huishouden, kinderen, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Verwachtingen die zich nestelen in je gedachten waardoor je denkt dat het zo zou moeten zijn. Maar is dat zo.

Je verwacht dat je alles alleen aankunt. Dat je de perfecte balans vindt tussen je carrière en je familie. Dat je zorgt voor een warme thuisomgeving terwijl je ook je eigen doelen nastreeft. Je hoopt dat je in staat zult zijn om alle ballen in de lucht te houden, zonder te struikelen over de uitdagingen die het leven je voor de voeten werpt. Best pittig toch.

Hoop:

Ondanks de last van al deze verwachtingen blijft de hoop branden. Hoop op een betere balans. Hoop op begrip en ondersteuning van je dierbaren. Hoop op de voldoening van het bereiken van je doelen, zowel professioneel als persoonlijk. Hoop op momenten van rust en zelfzorg te midden van de chaos.

Het is de kracht die je aanspoort om door te gaan, zelfs als de realiteit soms moeilijk te dragen lijkt. Het is het geloof dat er licht is aan het einde van de tunnel, hoe donker de weg ook kan zijn. En wij vrouwen bijten liever het punt van ons tong af dan dat we iets gaan vragen. Terwijl we aan de andere kant hopen/verwachten dat een ander bepaalde dingen automatisch voor je zou kunnen doen.

Aannames:

Naast verwachting en hoop spelen aannames een cruciale rol. Vaak nemen vrouwen aan dat het hun verantwoordelijkheid is om alles te regelen. Ze nemen aan dat hulp vragen een teken van zwakte is of dat anderen hun lasten niet zullen begrijpen of waarderen. Deze aannames kunnen leiden tot gevoelens van isolatie en overbelasting.

Aannames kunnen ook ontstaan uit sociale normen en verwachtingen. De veronderstelling dat vrouwen van nature beter zijn in multitasking of zorgende rollen kan onbewust gedrag en beslissingen beïnvloeden. Het doorbreken van deze aannames vergt bewustwording en de moed om anders te handelen.

Daarnaast verwachten vrouwen vaak dat anderen bepaalde taken op zich nemen. Bijvoorbeeld, als zij boodschappen doet, verwacht ze dat haar partner intussen de kinderen aankleedt. Als blijkt dat bij thuiskomst de kinderen nog niet zijn aangekleed, komt de teleurstelling en vervolgens een conflict. Dit is een voorbeeld van hoe aannames en verwachtingen tot frustratie kunnen leiden wanneer ze niet worden vervuld.

Realiteit:

Maar dan komt de realiteit om de hoek kijken. De uitdagingen zijn talrijk. Je merkt dat je vaak alles alleen moet doen. Het gevoel van overweldiging neemt toe wanneer je beseft dat de steun die je hoopte te krijgen soms niet zo vanzelfsprekend is als verwacht. Je worstelt met het balanceren van alle rollen die je hebt, zonder jezelf te verliezen in het proces.

De teleurstelling kan diep snijden wanneer verwachtingen niet worden vervuld. Wanneer je merkt dat je alle lasten draagt zonder de erkenning of hulp die je zo hard nodig hebt. Het is een emotionele rollercoaster van ups en downs, waarbij de realiteit vaak ver verwijderd lijkt van de hoopvolle verwachtingen die je koestert. Zolang je de woorden niet uitspreekt heb je alleen een dialoog met jezelf. En niemand die het weet. Niemand kan in jou hoofd kijken.

Het vinden van evenwicht en zelfzorg:

Hoe ga je om met deze kloof tussen verwachting, hoop en realiteit? Het begint met het erkennen van je eigen grenzen en behoeften. Het is oké om hulp te vragen, om je kwetsbaarheid te tonen en om anderen te laten weten dat je soms steun nodig hebt.

Verwachtingen zitten vaak in je hoofd. Ze zijn onzichtbaar voor de mensen om je heen, tenzij je ze uitspreekt. Niemand kan in je hoofd kijken om te weten wat je nodig hebt of verwacht. Daarom is het belangrijk om je verwachtingen duidelijk te communiceren. Zeg wat je verwacht, vraag om wat je nodig hebt en wees open over je gedachten en gevoelens. Door je verwachtingen uit te spreken, geef je anderen de kans om je te ondersteunen en teleurstellingen te voorkomen. Dit gaat voor meer balans zorgen.

Het vinden van een evenwicht tussen verwachting en realiteit vereist ook zelfzorg. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen, om te rusten en om activiteiten te doen die je energie geven. Het is niet egoïstisch om tijd te nemen voor zelfzorg; het is noodzakelijk om jezelf te versterken voor de uitdagingen die voor je liggen.

Conclusie:

Verwachting, hoop en aannames vormen een complex web in het leven van een vrouw die vaak voelt dat ze alles alleen moet doen. Het is een reis van zelfontdekking, van leren balanceren en van accepteren dat perfectie een illusie is. Het is een reis waarbij de kracht van hoop en de realiteit van de uitdagingen hand in hand gaan.

Door te erkennen dat het oké is om niet alles alleen te kunnen en door liever te zijn voor jezelf, kun je langzaam maar zeker een pad vinden naar een gezonde balans. Een pad waarop je jezelf de ruimte geeft om te groeien, te falen en uiteindelijk te bloeien in al je rollen als vrouw, met al je verwachtingen, hoop en aannames.

Het je vragen, neem gerust contact met mij op.