Dát wordt ik later!
Stocksy - afbeelding door Marcel.
Verpleger, directrice, machinist: ineens weet je puber wat hij of zij later wil worden. Om te zorgen dat dat een juiste keuze is, is het goed om als ouder. samen met het kind, stil te staan bij wat die keuze met zich meebrengt.
door Linda Hoitinga
  

Ineens weet je puber wat het later wil worden. Ja ma, ja pa – ik weet het zeker en dat ga ik doen. Vol enthousiasme gaat hij of zij dit vertellen aan iedereen die het wil horen. Dat is in de eerste week, in de tweede week wordt het al wat minder en na een paar weken hoor je ze er niet meer over. Is het verlangen weg of is er iets anders aan de hand.

Zodra een puber aangeeft wat het later wil worden, omdat daar een vervolg studie aan vast zit, is het belangrijk om uit te gaan zoeken of dit ook wérkelijk is wat hij of zij wil worden. Want roepen dat je iets wil worden is nog niet de garantie dat je dit ook werkelijk gaat doen.

Want heb je wel eens nagedacht over welke opleiding je dan afgerond moet hebben? Welke selectie je door moet en wat je daarvoor moet doen of kunnen? En is het dan wel die opleiding die je wil gaan doen? Waar je blij van wordt en energie van krijgt?

Je kunt niet om 5 voor 12 gaan kijken wat je nodig hebt om een opleiding te gaan doen en pas dan tot de conclusie komen dat je daarvoor wél eerst nog andere stappen genomen had moeten hebben. Want het gevolg hiervan is (of kan zijn) dat je een tussenjaar hebt en dus niet de opleiding kunt gaan volgen die je zo graag zou willen doen. Dat zou jammer zijn toch?


Voordat je een richting of beroep gaat kiezen is het belangrijk om te weten wat je kwaliteiten zijn. Wat je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en vooral waar je heel blij en gelukkig van wordt.

Ik hoor pubers vaak zeggen dat school niet leuk is en zeker het huiswerk is stom, vermoeiend, om chagrijnig van te worden, om gewoon niets meer te willen doen.

Maar op het moment dat pubers weten waar ze écht blij van worden, als ze weten wat hun kwaliteiten zijn, als ze doen wat ze leuk vinden en weten waar ze goed in zijn, dan stroomt de energie en gaan ze er vol voor. En dat is het vuur wat je wil zien bij je puber. Eén die er helemaal voor gaat.

Dan is het ook geen moeite om daar dingen voor te laten of te doen. En dan is het niet erg om te leren, afspraken af te zeggen e.d. Ja – ze vinden dat natuurlijk niet altijd leuk maar ze weten ook wat ze willen bereiken en zijn dan meer gemotiveerd om door te pakken.

Dus laat je puber eens opschrijven waar hij of zij goed in is, waar het blij van wordt en waar het energie van krijgt. In je hoofd een lijstje maken werkt niet – je moet het op papier zien, want dan krijg je overzicht. Doe eens een beroepentest op de website www.123test.nl. Daar kun je allerlei testen vinden, soms tegen betaling, maar ook vaak gratis.

Even bewust worden dat je in actie moet komen. Welke stap gaat jou puber zetten?