Het pesten voorbij.
Tijdens de puberochtend komt pesten regelmatig aan bod. Door er over te praten leren pubers dat het belangrijk is om niet mee te gaan in wat de pester wil bereiken, maar vooral jezelf te blijven.
door Linda Hoitinga
  

Wat heb ik toch een mooi beroep. Pas geleden mocht ik een puberochtend geven. Normaal gesproken zijn deze bijeenkomsten in de avond, maar door de huidige maatregelen hebben we de tijd aangepast. Ook hebben we er deze keer 2 uur van gemaakt in plaats van het gebruikelijke uur. Zo konden we uitgebreid stilstaan bij één onderwerp en dit ook tot een goed einde brengen met elkaar.

We kennen het allemaal wel: ooit is er iets gebeurd in ons leven en het achtervolgt ons tot de dag van vandaag. Zo ook bij pubers. Pestgedrag op de lagere school heeft nu op de middelbare school nog zijn naweeën. Een voorbeeld van een verhaal dat aan bod kwam:

“Ik zit bij een groep en daar is één iemand die het altijd op mij gemunt heeft. Er wordt bijvoorbeeld aan mij gevraagd of ik iets wil weggooien, maar dat doe ik niet. Dat kan diegene namelijk zelf doen. Maar omdat ik het niet doe, doet een ander van de groep het wel. Ik voel me onprettig en voel dat ze het op mij gemunt heeft. Ze moet mij altijd hebben. Ik weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan? Ik weet ook niet waarom ze zo tegen mij doet.“

Terwijl we zo praten met elkaar komen we er achter dat diegene dit alleen maar zo doet omdat deze zich wil bewijzen, aandacht wil en sterk wil overkomen. Diegene die wel de prop papier weggooit is iemand die waarschijnlijk heel onzeker is en zichzelf graag aanpast om erbij te horen.


En dat is nou net niet wie jij bent en wil zijn. Door de lessen die je al allemaal hebt gehad, ben jij meer voor jezelf op gaan komen en doe jij de dingen die je wil op de manier zoals jij dat wil. Je laat je niet manipuleren. En daar zit nu juist het probleem. Of juist niet… want is er eigenlijk wel een probleem?

Jij hebben geleerd om jezelf te blijven en geen dingen te doen die je niet wil. Daardoor zul je de vrienden krijgen die bij jou passen.

En al pratend kwamen we tot de volgende conclusie: Je bent sterker geworden en gegroeid in jouw ontwikkelingsproces. Het lijkt en voelt alsof je weer gepest wordt, maar het is juist de ander die naar je op zal kijken omdat jij je niets laat opleggen en ook nog eens vriendelijk en correct blijft.


De ander is waarschijnlijk onzeker en wil de regie krijgen door een ander opdrachten te geven. Op het moment dat jij daar geen gehoor aangeeft wordt die ander onzeker en weet deze persoon niet zo goed wat nu te doen. Als jij de juiste vrienden om je heen hebt, zullen zij je steunen en de ander corrigeren. Dat zijn vrienden.

En wat blijkt: diegene die dacht gepest te worden zag in dat dit inderdaad helemaal niet zo was. Maar dat het nog een oude valkuil was. Een automatische ’trigger’. Met dit nieuwe inzicht was het een laatste stap om deze ervaring van het pesten achter zich te laten – door het op te schrijven en daarna te verbranden. “Zo, dit is verleden tijd en we gaan verder in het heden.”

Het maakt me trots en dankbaar dat de les helemaal is gevoeld, begrepen en vertaald naar het eigen proces. Dit was één van de vele ervaringen van deze ochtend. Mijn hart is blij dat iedereen met een glimlach de deur uit ging. Ieder had zijn doel bereikt op zijn of haar manier. Vol vertrouwen stappen ze het nieuwe jaar in. Wat 2 uurtjes al niet kunnen doen.


#dankbaar #pubers #puber #coaching #coach #coachtips #zelfvertrouwen #inzichten #vertrouwen